Nieuw signaal: Bescherming van drinkwaterbronnen Grondwater en oppervlaktewater vormen de belangrijkste bronnen voor het Nederlandse drinkwater. In veel gebieden is de kwaliteit van dit water niet goed genoeg.
Nieuw signaal: Veilig plaatsen energieopslagsystemen Voor een duurzame energievoorziening is opslag van energie nodig. Die vindt nu vooral in batterijen plaats.
Aanpak vervuilende activiteiten nodig om drinkwaterbronnen te beschermen In Nederland halen we ons drinkwater uit twee bronnen: grondwater en rivierwater. In veel gebieden is de kwaliteit van dit water niet goed genoeg.
Gezondheidsraad: Meet structureel de blootstelling aan chemische stoffen in de mens De blootstelling van mensen aan chemische stoffen wordt in Nederland niet gemeten, maar geschat. Beeld: ©Rijksoverheid / Inge van Mil
Nieuwe advieswaarden voor PFAS in zwemwater Het RIVM heeft nieuwe advieswaarden bepaald voor PFAS in zwemwater.
Onderzoek naar veilige afstand voor energieopslagsystemen Het is een nieuwe ontwikkeling om duurzame energie tijdelijk op te slaan. Bijvoorbeeld in een buurtbatterij.
Directe relatie tussen uitstoot Tata Steel en hinder en kans op ziekte De bewoners van de IJmond hebben extra kans om ziek te worden door de huidige uitstoot vanaf het terrein van Tata Steel.
Windturbines op zee: coating mogelijk schadelijk voor milieu Er komen steeds meer windturbines op de Noordzee. Deze turbines moeten beschermd worden tegen corrosie (bijvoorbeeld roest).
Nieuw onderzoek bevestigt: mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS(Per- en polyfluoralkylstoffen ) binnen via voedsel en drinkwater samen. Nieuw onderzoek van het RIVM bevestigt dit.
Lessen uit de coronapandemie voor het Nederlandse klimaatbeleid Door de coronamaatregelen tijdens de pandemie werd er massaal thuis gewerkt (en gestudeerd). Daarmee nam het aantal verkeersbewegingen fors af.